Nederland maakt zich op voor de invoering van zero-emissiezones, gebieden waar alleen uitstootvrije voertuigen mogen rijden. Deze uitstootvrije zones helpen om de luchtkwaliteit te verbeteren en maken steden duurzamer. Voor bedrijven in transport en logistiek brengt de invoering van deze zones grote veranderingen met zich mee. Er zijn overgangsregelingen ingesteld om ondernemers wat extra tijd te geven om hun wagenpark aan te passen, maar dat neemt niet weg dat de impact groot is. In deze blog lees je meer over deze zero-emissiezones en we vertellen je hoe SEVI jou als ondernemer kan helpen om aan de nieuwe eisen te voldoen.
Wat zijn zero-emissiezones?
Zero-emissiezones (of ZE-zones) zijn speciale gebieden waar alleen voertuigen zonder uitstoot toegang hebben. Dit betekent dat voertuigen die schadelijke stoffen uitstoten geen toegang krijgen tot deze zones. Het doel van de zero-emissiezones is om de luchtkwaliteit te verbeteren en de uitstoot van CO2 en fijnstof in drukke stedelijke gebieden te verminderen. Gemeenten kunnen zelf bepalen waar de zero-emissiezones komen.
De overheid heeft aangegeven dat de eerste zero-emissiezones vanaf 1 januari 2025 in werking treden. Naar verwachting zullen de komende jaren steeds meer gemeenten deze zones invoeren, wat voor bedrijven in de transportwereld een belangrijke reden is om hun wagenpark tijdig te verduurzamen.
Overgangsregeling voor bedrijven met bestaande voertuigen
Om bedrijven de tijd te geven om hun wagenpark aan te passen, heeft de overheid een overgangsregeling ingesteld. Deze regeling zorgt ervoor dat bepaalde voertuigen, afhankelijk van hun bouwjaar en emissieklasse, tijdelijk nog toegang krijgen tot de zero-emissiezones.
Een overzicht van de overgangsregeling (voor voertuigen geregistreerd voor 1-1-2025):
- Dieselbestelauto’s met emissieklasse Euro 4 of lager hebben geen toegang meer tot de zero-emissiezones vanaf de start van de zones.
- Euro 5-bestelauto’s mogen tot 2027 de zero-emissiezones in.
- Euro 6-bestelauto’s hebben toegang tot 2028.
- Euro 6-bakwagens en -trekkers die in 2025 nog relatief nieuw zijn, mogen tot 1 januari 2030 in de zones blijven rijden.
SEVI helpt je graag om te kijken of jouw voertuigen onder de overgangsregeling vallen en hoe je de overstap kunt plannen.
Waar komen de zero-emissiezones precies?
Gemeenten kunnen zelf bepalen waar de zero-emissiezones worden ingevoerd. De verwachting is dat deze zones vooral in drukke binnensteden en andere gebieden met veel luchtvervuiling komen. Al meerdere steden hebben plannen aangekondigd om vanaf 2025 met zero-emissiezones te starten.
Voordelen van overstappen op uitstootvrij rijden
SEVI helpt je bij de overstap naar uitstootvrij rijden
De overstap naar een zero-emissie wagenpark vraagt om planning en investeringen. SEVI helpt je om deze overgang overzichtelijk en betaalbaar te maken. Wij bieden advies over de regels van de zero-emissiezones, ondersteunen bij subsidieaanvragen en zorgen ervoor dat jouw bedrijf voldoet aan alle eisen. Zo kun je de overstap naar emissievrije voertuigen maken zonder dat het jou veel tijd en energie kost.
Met SEVI weet je zeker dat:
- Je voorbereid bent op de nieuwe regels. SEVI geeft advies over de overgangsregeling en helpt bij subsidieaanvragen.
- Je tijd en kosten bespaart. Wij regelen alles wat nodig is voor de overstap en ondersteunen je bij het aanvragen van subsidies.
- Je bedrijf aan de eisen van zero-emissiezones voldoet. Zo houd je toegang tot de binnenstad en voorkom je onnodige boetes.
Voorbereid op zero-emissiezones? SEVI helpt je op weg!
De overgang naar ZE-zones roept veel vragen op. SEVI biedt je de ondersteuning die je nodig hebt om deze stap zorgeloos te zetten en ervoor te zorgen dat jouw bedrijf voldoet aan de nieuwe eisen.
Wil je weten hoe jouw bedrijf zich kan voorbereiden op de zero-emissiezones? Neem vandaag nog contact op met SEVI, en wij helpen je verder!